marketing kifejezesek

Mit jelent a CMS?

A tartalomkezelő rendszerek(Content Management System) célja, hogy egy weboldal tulajdonosa az oldal tartalmát programozói tudás nélkül, egy könnyen átlátható adminisztrációs felület segítségével módosítani tudja, új tartalmat tudjon feltölteni.

A WordPress az egyik legnépszerűbb ilyen ingyenes CMS rendszer, a weboldalak 27% ma WordpPress alapú.

Mi az a CPC?

A Cost per Click rövidítése, az az összeg amit egy hirdetés során egyetlen kattintásért fizetünk.

Például ha egy hirdetésre 1000 Ft-ot költöttünk el és ez 20 kattintást eredményezett akkor a CPC = 1000 Ft / 20 kattintás = 50 Ft

Mit jelent a CPM?

Cost per Mille, egy hirdetés ezer megjelenésre jutó költsége. Például ha a hirdetésedre 1000 Ft-ot költöttél el és 4000 embernek jelent meg akkor a CPM = 1000 Ft / 4 = 250 Ft

Mit takar a ‘Call to Action’ kifejezés?

Az a gomb vagy felhívás ahol a felhasználót interakcióra, konverzióra akarjuk ösztönözni. Tipikus példák: “Iratkozz fel”, “Kérj ajánlatot”

Mit nevezünk konverziónak?

A konverzió egy olyan cél teljesülését jelenti, amely egy vállalkozás szempontjából értékes. Ilyen esemény például a vásárlás teljesülése, feliratkozás hírlevélre, kérdőív kitöltése…

CR – Conversion Rate

Százalékos érték, amely megadja, hogy a látogatók hány százalékánál teljesül valamilyen előre meghatározott cél(konverzió).

Például ha egy weboldal célja a hírlevélre való feliratkoztatás, és 100 látogatóból 15 iratkozott fel akkor a konverziós ráta 15%.

Mi az a CTR (Click Trough Rate)?

Egy hirdetés megjelenítési száma és a rákattintások száma közötti arány fejezi ki. Ha egy reklámunkra 100 emberből 10 kattint akkor 10% CTR-ről vagy átkattintási arányról beszélünk.

Mire jó a PPC?

A Pay Per Click rövidítése, ami egy hirdetési forma, ahol a hirdető a kattintások alapján fizet a másik félnek. A PPC hirdetések általában licitálás alapján történnek.

Mit jelent az A/B teszt?

Az A/B teszt vagy más néven Split Test, egy olyan kísérlet ahol egy marketinganyagot több verzióban is elkészítjük, majd a kísérlet végén összehasonlítjuk a változatokat a hatékonyság szempontjából.

Például egy email hírlevelet elkészítünk két fajta szöveggel, majd a közönség felének az A változatot míg a másik részének a B változatot küldjük el. Az a változat lesz a számunkra hasznos amely több átkattintást és több konverziót hoz.

Landing Page

Az az oldal ahová a látogató érkezik miután rákattintott a hirdetésedre. Jellemzően konverzióra optimalizált oldalt, A/B tesztekkel tehetjük minél hatékonyabbá.