Minden webshop más és más, ezért egy webáruház készítés nél rengeteg különböző tényezőt kell figyelembe vennünk.
Ebben a bejegyzésünkben összefoglaljuk milyen teendőkkel jár egy webáruház készítés.

Az első lépés még mielőtt bármibe belekezdenél, ki kell találnod mi az a termék amit árusítani szeretnél áruházadban. Nagy valószínűséggel ha webshopon töröd a fejed akkor ezen a lépésen már túl vagy, de nagyon fontos olyan terméket választani ami népszerű és viszonylag nagy rá a kereslet.

Az előkészületi feladatokból nem maradhat ki a célközönség, célcsoport meghatározása, azaz kik azok akiknek a termékedet értékesíteni szeretnéd. Nem elég csupán egy korosztály meghatározása, minél több információval rendelkezned kell, hogy a webshopodat a megfelelő módon alakítsd ki.

Miután meghatároztad webáruházad témáját, termékeit ideje választani egy domain címet, amely könnyen megjegyezhető és leírható, így másoknak is könnyen átadható.

Mielőtt nekiugranánk a webshop elkészítéséhez, kell még egy webtárhely, ahol a weboldalunkat tárolni és üzemeltetni fogjuk. Azt hogy milyen tárhelyre lesz szükségünk több tényező is befolyásolja, ezért érdemes szakemberrel egyeztetni.

Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy el kell döntened milyen webáruház motort szeretnél használni. Vannak ingyenesen használható és telepíthető webshop motorok, amelyeket csak át kell alakítani és így nem jár annyi munkával és nem kerül annyi pénzbe, mint mondjuk egy saját egyedi fejlesztés ami hónapokba is beletelhet és egyáltalán nem biztos, hogy megtérül az ára.
Át kell gondolnod milyen funkciókra van szükséged, hogy termékeidet megfelelő módon értékesíteni, kézbesíteni tudjad. Milyen szállítási módok közül választhat a vásárló?
Milyen fizetési lehetőségek vannak?
Hírlevél rendszert akarsz-e felépíteni?
Hogyan fogsz számlázi, össze kell-e kötni valamilyen számlázó rendszerrel az áruházat?
Többnyelvű webáruházra van szükség?
Szeretnél-e kuponrendszer a webshopodba?
Ezek azok a dolgok amelyek egyedi modulokat és fejlesztéseket igényelhetnek.

Fontos tényező a weboldalad kinézete, ezért valószínűleg szükséged lesz egy grafikusra aki készít egy letisztult, felhasználóbarát, könnyen áttekinthető design-t, amely növeli a vásárlókban a bizalmat és a felhasználói élményt.
Mindezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy ma már egy weboldal látogatóinak fele valamilyen mobil eszközről érkezik, ezért a designt reszponzívan kell kialakítani, hogy tabletről és mobiltelefonról böngészve is tökéletesen működjön.

A webáruház készítés után következhet a termékek feltöltése. Célszerű minden termékhez minél több leírást, információt, videót feltüntetni és ezzel is segítve vásárlóidat a döntésben.

Most hogy “elkészült” webáruházad, itt az ideje elkezdeni gondolkozni, hogyan lesznek vásárlóid és ők milyen módon fognak rátalálni weboldaladra.
Az első ilyen lépés a webáruház keresőoptimalizálás, mely viszonylag olcsó, mégis meggyőző eredményeket lehet vele elérni.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor itt az idő kitalálni a marketingterved, ugyanis el kell kezdened reklámozni webshopodat. Találj ki szezonális ajánlatokat, akciókat, használd a szociális médiát és jelenj meg ott is webáruházaddal. Próbáld minél jobban megismerni vásárlóidat és szokásaikat, hogy fejleszteni tudjad majd áruházad és növeld az eladásaid.

Egy webáruház igazából soha nem nevezhető késznek, mindig figyelni kell a vásárlók igényeit, szokásait, tartani velük a kapcsolatot és eszerint fejleszteni a rendszered.