A keresőt használó emberek 90%-a csak az első oldali találatokat tekinti meg, így egy weboldal minél előrébb jelenik meg a keresőkben, annál több felhasználóra tehet szert.
A keresőoptimalizálás(SEO) célja a weboldalak keresőmotorokban való megjelenítésének optimalizálása és javítása.

Hogyan működik a kereső?

A keresők robotok segítségével térképezik fel a weboldalakat rendszeres időközönként, a fontosnak tartott információkat eltárolják és egy indexelt adatbázist hoznak létre ami alapján a keresés eredményét majd a felhasználónak megjelenítik. A keresők saját algoritmusaik alapján rangsorolják az oldalakat, melyek azonban nem nyilvánosak.

Egy keresés találati listája tehát a keresők által figyelembe vett SEO tényezők alapján kerül felépítésre.

Milyen tényezők befolyásolhatják a keresőben való helyezést?

Weboldalunk helyezését befolyásoló SEO tényezők 2 csoportba sorolhatóak:

On-Page SEO

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a tényezők, melyeken a weboldalunk fejlesztésével, módosításával javíthatunk. Fontos szempont a jó domain név választás, keresőbarát tartalommal feltöltött weboldal(tartalommarketing), weboldal sebessége, keresőbarát url-ek….

Off-Page SEO

Ide tartoznak azok a tényezők amelyekre kevésbé lehetünk befolyással, tipikusan ilyen a weboldalunkra más honlapról mutató linkek.
A közösségi oldalakon végzett tevékenység, marketing is ebbe a kategóriába sorolható.

Mik a keresőoptimalizálás főbb lépései?

Kulcsszókutatás

A keresőoptimalizálás első és egyben nagyon fontos lépése a megfelelő kulcsszavak megtalálása, melyekre oldalunkat optimalizálni szeretnénk. Fontos lépés, hiszen a keresőkből származó forgalmat a későbbiekben az határozza meg, hogy jó kulcsszavakat választottunk-e ki.

A legmegfelelőbb kulcsszó kiválasztásához több tényezőt is vizsgálni kell:
– Az adott témára jellemző kulcsszavak megtalálása
– Mennyien keresnek ezekre a szavakra
– Mekkora a verseny ezeken a kulcsszavakon

Tartalomelemzés

A kulcsszavakkal szemben a keresők egyre több figyelmet fordítanak az adott weboldal tartalmára, ezért a tartalom optimalizálása sem elhanyagolható feladat.
A Google annál előrébb helyez egy oldalt a keresőben minél relevánsabb a tartalma az adott kulcsszóra. Ez függ a cikk/szöveg hosszától és a minőségétől is. A Google azokat a tartalmakat jutalmazza amelyek egy témában átfogó képet adnak a felhasználónak és adott esetben képes és videós illusztrációkkal vannak ellátva.

De mire érdemes még figyelni?
– Képek méretének és alt leírásának megfelelő használata
– Címsorok ellenőrzése
– Keresőbarát URL használata
– Kulcsszavak megfelelő elhelyezése

Oldal felépítésének vizsgálata

Keresőoptimalizálás során fontos tényező az oldal technikai háttere, felépítése is, mivel egy keresőrobot minél könnyebben tudja feltérképezni oldalunkat, annál jobb helyezést érhetünk el.

Szempontok melyekre érdemes figyelni:
– Mobilebarát -e a weboldal
– Oldaltérképek
– Betöltési sebesség
– Vannak-e tört linkek az oldalon

Mobilbarát megjelenés

A keresések nagy része ma már mobiltelefonról érkezik, ezért elhanyagolhatatlan, hogy weboldalunk mobiltelefonon és tableten is tökéletesen és gyorsan jelenjen meg. A Google természetesen azokat az oldalakat részesíti előnyben melyek optimalizálva vannak mind megjelenésben mind pedig sebességben.

Közösségi megjelenés

A keresők ma már figyelembe veszik egy termék vagy márka közösségi oldalon való jelenlétét. Érdemes ellenőrizni léteznek-e a megfelelő közösségi profilok, oldalak, illetve hogy milyen tartalommal vannak ellátva.

A SEO egy igen hatékony és költségkímélő megoldás lehet egy weboldal beindításában, látogatosságának növelésében, azonban más marketing módszerek is hatékony eljárások lehetnek.